Istoria cămășilor

Create pentru bărbați și utilizate ca lenjerie de corp, cămășile și-au schimbat înfățișarea și scopul de-a lungul timpului. Astăzi o cămașă poate fi atât elegantă cât și sport, purtată de oricine, indiferent de sex sau de vârstă.

Istoria acestei piese de vestimentație ne trimite acum 3000 de ani când au fost descoperite primele semne la Tarkhan- un cimir antic, situat în sudul orașului Cairo- care ne demonstrează existența lor în garderoba primelor dinastii egiptene.

Strămoșul ei este tunica de in purtată în secolul III –d. Hr. în Imperiu Roman ca lenjerie de corp, atât de bărbați cât și de femei. Îmbrăcată pe cap și lungă până la genunchi, era strânsă în talie cu o curea.

poza1

Odată cu Renașterea, bumbacul s-a alăturat inului, ceea ce a dus la o revoluție a pieselor vestimentare. Mult mai confortabil și cu proprietăți diferite față de in, bumbacul își îndeplinea mai bine scopul, acela de a păstra igiena corpului cât mai mult tip posibil.

În secolul XVI se pune accent și pe imagine, nu doar pe utilitate. Astfel, întâlnim o evoluție la guler, care devine încrețit și ondulat, în forme diverse. Pentru a-l menține în formă, se apreta cu grijă la cald. În curând se transformă în gulerul de dantelă cu rulouri rigide, preferatul împăratului Spaniei,Carol Quintul.

poza2

La curtea împăratului Filip al IV-lea, tot în Spania, apare gulerul finisat cu dantelă italienească, franțuzească sau flamandă, susținut de o mica țeavă de metal, ceea ce îl face mai ușor de purtat.

Iar la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, îmbrăcatul regelui devine o adevărată ceremonie de tipul celei de schimbare a gărzii. Unui nobil, îi revine onoarea , pe rând, de a înmâna suveranului cămaşa pe care acesta o va îmbrăca odată trezit din somn. Este o formă de împărtăşire privilegiată a intimităţii, destinată măgulirii unei clase cu periculoase înclinaţii către trădare.

poza 3

În secolul XVII , reapare cravata, ceea ce face ca gulerul să devină mai simplu, pentru ca accesoriul să fie înfășurat mult mai ușor.  În codul bunelor maniere al soldaților și gentilomilor se punea  accent pe îngrijirea cămășii, care trebuia să fie curată, parfumată și eventual scrobită în Olanda, după buget.

Inventarea maşinii de cusut în 1846 transformă cămaşa într-un obiect de larg consum, având chiar guler detaşabil. Ea devine uniforma gentlemanilor care se duelează pentru un scop mai mult sau mai puţin nobil. De preferinţă din mătase, uneori se renunţa la o mânecă spre a lasa liber braţul luptătorului. În duelurile cu pistolul, în schimb, cămaşa e bine ascunsă sub reverul ridicat al hainei, spre a evita ca strălucirea ei să-l ajute pe adversar să ţintească.

poza4

Secolul XX se caracterizează prin creșterea perpetuă a industriei comerciale a cămășilor. Purtate cu mândrie atât de femei cât și de bărbați, ele au atins cea mai mare popularitate cunoscută vreodată. De asemenea, au cunoscut transformări și la stil, îmbinând clasicul și eleganța cu stilul lejer și sport.

poza 5poza6

pareri