De-a lungul timpului, moda a trecut prin numeroase schimbări. Deși oamenii au fost interesați dintotdeauna de haine, industria se dezvoltă abia în jurul anilor 1850. Înainte de această perioadă, majoritatea hainelor erau cusute de mână și aspectul lor depindea de îndemânarea croitorului.

După 1900, odată cu dezvoltarea mijloacelor de informare în masă, moda a început să se schimbe într-un mod mult mai accelerat.

Anii ’20 au fost revolutionari prin modificarea lungimii rochiilor. Acestea s-au ridicat până la jumătatea gambei, ceea ce era foarte mult pentru perioada respectivă. Corsetul pierde teren iar rochiile cu talie căzută ofereau bărbaților o nouă imagine provocatoare.

anii 20anii 20b

Anii ’30 au fost influențați de starurile de la Hollywood. Rochiile iconice ale perioadei sunt cele din satin alb sau argintiu, foarte decente în față, însă cu decolteuri adânci la spate.

anii 30

Cel de-al doilea razboi mondial, schimbă cu totul moda anilor ’40. Se renunță complet la rochiile strălucitoare de seară, în favoarea costumelor din două piese, comode și practice. Toată materia primă era rezervată armatei, astfel că femeile se văd nevoite să găsească metode pentru a-și purta vechile haine cât mai mult timp.

anii 40 b

anii 40a

Anii ’50 își dezvoltă moda sub amprenta lui Cristian Dior. Acesta a creat unul dintre cele mai iconice colecții ale tuturor timpurilor, New Look. Designerul reintroduce corsetul, subțiază talia, în timp ce șoldurile iau amploare. New Look reprezintă o întoarcere la modelul tradțional al femeii, fiind însă controversat, atât pentru folosirea corsetului, cât și pentru cantitatea uriașă de materiale folosite.

anii 50 b

anii 50a

Moda anilor ’60 este dominată de tineri. Se renunta la corset, hainele sunt din ce în ce mai largi, iar tinerele încep sa poarte mini. Designul și culorile folosite sunt puternic influențate de curentul Pop Art, costurile sunt mai scăzute, iar moda devine accesibilă.

anii 60 b

anii 60a

Anii ’70 stau sub semnul feminismului. Moda este puternic influențată de muzică, aflându-se undeva între stilul boem, al generației hippie și cel glam, dictat de muzica disco. Moda se diversifică, coexistând mai multe stiluri simultan, însă pantalonii evazați sunt reprezentativi pentru toți, precum jeanșii, purtați de toate clasele sociale.

Seventies Look, Outside Carlos Miele

anii 70a

Anii ’80 cunosc o nouă creștere economică, iar Statele Unite devin epicentrul modei. Apare modelul femeii de carieră, îmbrăcată în costume cu umeri supradimensionați, căutând să fie egală bărbaților. Se pune accent pe cromatică și opulență, umeri accentuați, fuste foarte ample, culori stridente, mâneci bufante, părul foarte tapat. Madonna este reprezentativă pentru anii ’80.

anii 80 b

anii 80a

În anii ’90 modelele devin noile celebrități. Chiar daca există un vădit pluralism stilistic, este decada în care se fac simțite ultimele curente majore în modă. Muzica își pune accentul pe moda străzii: stilul hip-hop dictează vestimentația tinerilor, iar Kate Moss este noul fashion icon.

anii 90 a

anii 90 b

O data cu anii 2000 intram în era internetului. Interesul pentru moda este sporit, însă nu mai există niciun curent major. Trendurile se schimbă de la un sezon la altul, moda este interpretată și reinterpretată, iar magazinele online faciliteaza accesul la branduri exclusiviste, care până acum le erau rezervate doar celor privilegiați.

anii 2000a

anii 2000b

pareri