În ultimii ani, catifeaua nu a fost printre materialele preferate ale creatorilor de modă internaționali, dar în colecția de toamnă- iarnă 2016, catifeaua ocupă un loc foarte important și este din ce în ce mai mult scoasă în evidență.

Catifeaua este singurul material al cărui nume se referă la structura materialului, nu la fibrele din care este alcătuit. Prin extensie, “catifelat” înseamnă moale la atingere. O bucată de material de catifea se caracterizează prin suprafața moale și plăcută la atingere. Tăietura scurtă și densă a firelor din care este alcătuită catifeaua îi oferă acesteia o strălucire aparte care reflectă lumina într-un mod unic.

Catifeaua tradițională se obținea numai din mătase, dar acum aceasta este foarte rară și prețul ei ajunge la cateva sute de dolari pe metrul liniar. Catifeaua poate fi obținută din diferite fibre, printre care cea mai comună este o combinație dintre vâscoză și mătase. Din fibre de bumbac, olandă, mohair sau lână se obține o catifea de calitate inferioară. În timp s-a dezvoltat obținerea catifelei din combinarea fibrelor sintetice, cum ar fi fibrele de poliester, nylon sau vâscoză sau combinarea fibrelor sintetie cu fibre naturale de mătase. Catifeaua astfel obținută implică costuri mai mici de producție și este foarte accesibilă.

Deși catifeaua este asociată în general cu nobilimea Europeană, aceasta își are originea in cultura răsăriteană. Pe teritoriul Chinei de astăzi au fost găsite bucăți de catifea datând din perioada vechilor dinastii, cum ar fi Qin (221- 206 ÎHr) sau Han (206 ÎHr- 26 DHr). Unele eșantioane au fost datate ca fiind chiar și mai vechi, din anul 403 ÎHr, țesute exclusiv din mătase. Iracul, la fel ca și Egiptul, sunt considerate, de asemenea, printre primele țări producătoare de catifea. Orașul Cairo obișnuia sa fie un centru important al producției de catifea, fapt dovedit prin eșantioane datând din anii 2000 ÎHr. Tehnica folosită în acea perioadă era atât de complexă și îndelungată, încât catifeaua era considerată cel mai luxos material și era creată exclusiv pentru aristocrați.

Catifeaua a pătruns în Europa prin intermediul centrelor de producție din Italia. Italia este prima țară europeană care și-a creat o industrie proprie foarte dezvoltată în acest sens. Între secolele 12-18, orașele italiene implicate în producția de catifea furnizau acest material către toată Europa. Catifeaua era foarte populară printre aristocrați și era folosită în crearea articolelor luxoase, cum ar fi mobilă, îmbrăcăminte, tapiserie sau draperii. În perioada Renașterii, catifeaua era materialul principal din care erau create trenele regilor și rochiile reginelor și tapiseriile de la scaunele și paturile din palatele regale.Untitled design (3)

 

Cu o vastă istorie în spate, catifeaua rămâne și în zilele noastre unul dintre cele mai elegante materiale. Articolele de îmbrăcăminte din catifea, sacouri, paltoane, veste, pantaloni, fuste sau chiar rochii, și-au găsit întotdeauna locul la cele mai elegante evenimente. Capacitatea acestui material de a aluneca în curbe și falduri îl fac accesibil pentru orice tip de siluetă. Mai mult, catifeaua este unul dintre materialele care este potrivit atât pentru o ținută de zi, cât și pentru una de seară. Articolele de catifea pot fi asociate cu materiale delicate, ca mătasea sau poți alege să completezi ținuta cu articole din blană sau piele.

Magazinul on-line daMes îți propune două sacouri din catifea pentru ținuta office din fiecare zi.

Untitled design (5)

pareri